Vraag hulp aan vrienden, familie of kennissen.
Is er niemand in uw omgeving die u kan helpen? Dan kunt u hulp krijgen van een professionele cliëntondersteuner. De hulp van een cliëntondersteuner is gratis en onafhankelijk.
De cliëntondersteuner helpt u met:
Is die hulp niet genoeg? Schakel dan een mantelzorgmakelaar in. U vindt een mantelzorgmakelaar op de website van de Beroepsvereniging Mantelzorgmakelaars. Een mantelzorgmakelaar is niet gratis. Misschien vergoedt uw zorgverzekering de kosten. Vraag ernaar bij uw zorgverzekeraar.
De gemeente kijkt samen met u en uw kind welke hulp het beste is. U belt hiervoor met het Kernteam Jeugd via 0299 – 658 585.
Voor alle vragen over gezondheid, voeding, gedrag en opvoeding van kinderen en jeugd is het CJG Waterland bereikbaar van 8.30 uur-16.30 uur op nummer 0299 748004. Wilt u een afspraak maken voor het opvoedspreekuur dan kan dat online via www.opvoedspreekuur.nl. Daarnaast is het mogelijk om telefonisch contact op te nemen met pedagogisch adviseur van het CJG Waterland via het planbureau van de GGD op het nummer 0299-748004. De pedagogisch adviseur belt u dan terug.
Een afspraak met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige kunt u plannen via “Mijn kinddossier” of telefonisch via nummer 0299 748004.
Inloopspreekuur:
- Elke woensdagmiddag van 13.30 – 14.30 uur.
Opvoedspreekuur:
- Elke tweede woensdagochtend van de maand
- Elke vierde maandagavond van de maand
Zwangerenspreekuur:
- Elke 3e dinsdag 14.00 - 16.30 uur
Geld voor jeugdhulp komt van de gemeente. Dit kan op 2 manieren:
- Zorg in natura: de gemeente regelt de zorg voor uw kind en betaalt de zorgverlener.
- Persoonsgebonden budget (pgb): u krijgt geld waarmee u zelf de zorg voor uw kind inkoopt. U vraagt het pgb aan bij de gemeente. De gemeente beslist of u het geld krijgt.
De gemeente wil graag dat u goede hulp krijgt. Daarom werkt de gemeente alleen samen met zorgverleners die aan de eisen voldoen. Dit geldt voor zorg in natura en voor pgb. Een overzicht van deze zorgverleners staat op de website van Zorgregio.
Wilt u graag zorg via een pgb? De jeugdconsulent van de gemeente controleert dan of de zorgverlener aan de eisen voldoet. Ook vraagt de jeugdconsulent naar bepaalde documenten. U vraagt die documenten aan bij de zorgverlener.
Bij zorg in natura regelt de gemeente veel voor u. Bij zorg via een pgb moet u meer taken zelf doen. Bijvoorbeeld de administratie en de betaling. De verantwoordelijkheid hiervan ligt bij u. Daarom kijkt de gemeente altijd of u zelf deze taken kunt doen.
Kijk voor meer informatie over pgb op de website van Regelhulp.
De vertrouwenspersoon van Jeugdstem helpt u bij vragen of klachten. De hulp is altijd gratis.
De vertrouwenspersoon:
Vragen of klachten over jeugdhulp? Bel, mail of chat online met een onafhankelijke vertrouwenspersoon. Ondersteuning is gratis.
Chat open: ma t/m do 16.00 - 20.00 uur en vrijdag 15.00 - 17.00 uur (zie chatbutton op de website)